4.2 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2013-2014

Εάν επιθυμείτε το κατέβασμα του αρχείου πατήστε εδώ

 

  1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 

Το αγωνιστικό πρόγραμμα διέπεται από το δεκάλογο με τις ακόλουθες αρχές:

1.    Χρονική ακρίβεια

2.    Διάδοση αθλήματος

3.    Ανάπτυξη

4.    Αποκέντρωση

5.    Αναβάθμιση επαρχιακού αθλητισμού

6.    Ανεύρεση και αξιοποίηση νέων ταλέντων

7.    Εξυπηρέτηση προγράμματος  Εθνικών ομάδων

8.    Εξοικονόμηση οικονομικών πόρων

9.    Διοργάνωση Σχολικών Πρωταθλημάτων

10. Διοργάνωση Διεθνών Τουρνουά

 ΑΤΟΜΙΚΑ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

       2.1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ

       Οι ηλικιακές κατηγορίες συμμετοχής αθλητών και αθλητριών για τις οποίες διοργανώνονται κάθε είδους ατομικά πρωταθλήματα από την Ε.Ο.Φ.Σ.Α και τις Περιφέρειες είναι:

1.  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Παμπαίδων – Παγκορασίδων     κάτω των 11 ετών (U-11)

2.  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   Παμπαίδων – Παγκορασίδων    κάτω των 13 ετών (U-13)  

3.  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Παίδων –Κορασίδων                 κάτω των 15 ετών (U-15)

4.  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Εφήβων – Νεανίδων                  κάτω των 17 ετών (U-17)  

5.  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών   κάτω των 19 ετών (U-19)  

6.  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Ανδρών - Γυναικών                   από 19  ετών  και άνω

                           

Για την αγωνιστική χρονιά 2013-2014 η συμμετοχή των αθλητών - αθλητριών στα Ατομικά Πρωταθλήματα, διαμορφώνεται σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Badminton, ηλικιακά έχει ως εξής :

 

UNDER

ΕΤΟΣ  ΓΕΝΝΗΣΗΣ

ΗΛΙΚΙΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

U-11

2007, 2006, 2005, 2004

7 - 10

Σύμφωνα με τους κανονισμούς πρωταθλημάτων της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. επιτρέπεται η συμμετοχή σε αγώνες σε ηλικίες από 7   ετών  και

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ.

 

 

U-13

2002 - 2003

11 - 12

U-15

2000 - 2001

13 - 14

U-17

1998 - 1999

15 - 16

U-19

1996 – 1997

17 - 18

Ανδρών – Γυναικών

1995 & ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ

19 & ΑΝΩ

 

Οι αθλητές/-τριες συμμετέχουν στις ανωτέρω κατηγορίες βάσει υποβληθέντος πιστοποιητικού γεννήσεως ή άλλων νόμιμων δικαιολογητικών εγγράφων κατά την έκδοση της αθλητικής ταυτότητας από την Ε.Ο.Φ.Σ.Α.

 Για το 2013-2014 σε κάθε ηλικιακή κατηγορία διοργανώνονται :

Α) Περιφερειακοί  Προκριματικοί Αγώνες Πανελληνίου Πρωταθλήματος Α΄ & Β΄ φάση.           

Β)  Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Γ)  Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα Α1΄, Α2΄ & Β΄ Εθνικής Κατηγορίας.

Δ) Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα Εφήβων  + Τελική φάση.

Ε) Πανελλήνια open  με χρηματικές απολαβές   (ΒΟΡΡΑΣ & ΝΟΤΟΣ)

  Μπορούν να διοργανωθούν ανά Περιφέρεια αγώνες Ανάπτυξης καιπρωταθλήματα, μετά από εισήγηση της τεχνικής επιτροπής, των περιφερειακών επιτροπών και στη συνέχεια έγκριση από το Δ.Σ της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. Οι αγώνες αυτοί δε θα είναι βαθμολογούμενοι για τους αθλητές και τα σωματεία.

 Όλες οι ηλικιακές κατηγορίες είναι κλειστές στα Πανελλήνια πρωταθλήματα.

 

2.2  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

             Στα Ατομικά Πρωταθλήματα  όλων των ηλικιακών κατηγοριών συμμετέχουν οι εγγεγραμμένοι αθλητές της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας καθώς και τις αμέσως μικρότερης.

  Κάθε αθλητής μπορεί να συμμετέχει μόνο σε δύο αγωνίσματα από τα τρία (Στο απλό και σε ένα διπλό ή στα δύο διπλά).

             Στις Κατηγορίες κάτω των 11 ετών και κάτω των 13 ετών διοργανώνονται Πανελλήνια (Βόρειος & Νότιος Όμιλος) .

            Στα Περιφερειακά & Πανελλήνια Πρωταθλήματα κάτω των 11 ετών διοργανώνονται αγώνες  μόνο στο αγώνισμα του απλού με δικαίωμα συμμετοχής αθλητών-τριών ηλικίας 7-10 ετών.

Ως ελάχιστη ηλικία συμμετοχής σε κάθε είδους πρωτάθλημα ορίζεται η ηλικία των 7 ετών, εκτός εάν προβλέπεται ρητά η ύπαρξη άλλης ελάχιστης ηλικίας  (μεγαλύτερης των 7 ετών) στα Ομαδικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων.

2.3. ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Προκριματικά Περιφερειακά Πρωταθλήματα διεξάγονται τα αγωνίσματα του απλού (2 τον αριθμό) και των διπλών (3 τον αριθμό).

Μόνο στα OPEN υπάρχει η δυνατότητα η τεχνική επιτροπή να ορίσει διαφορετικά τον αριθμό των αγωνισμάτων.

 2.4.  ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

2.4.1.     ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ                 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ανοικτό σχήμα σε κάθε αγώνισμα, για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

 Η τοποθέτηση στο σχήμα, για την Α΄ φάση (Φθινοπώρου) του Περιφερειακού Προκριματικού Πανελληνίου Πρωταθλήματος θα γίνεται με βάση τη Συνολική Ετήσια Βαθμολογία (Σ.Ε.Β.) της προηγούμενης αγωνιστικής χρονιάς καιπεριλαμβάνει το άθροισμα των βαθμολογιών του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2013 + των δύο Προκριματικών Περιφερειακών Πρωταθλημάτων 2012 – 2013 ανά ηλικιακή κατηγορία και ανά αγώνισμα για  κάθε συμμετέχοντα αθλητή - αθλήτρια. 

 Για την Β΄ φάση του Περιφερειακού Προκριματικού Πρωταθλήματος 2013-2014, για την τοποθέτηση των αθλητών στο σχήμα των αγώνων, λαμβάνεται υπόψη η Συνολική Ετήσια Βαθμολογία 2012 - 2013 + την βαθμολογία της Α΄ φάσης του Περιφερειακού Προκριματικού Πρωταθλήματος (Φθινοπώρου) 2013 – 2014 στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, και για το αντίστοιχο αγώνισμα.

 Σε περίπτωση ισοβαθμίας των αθλητών, τριών διεξάγεται κλήρωση.

 Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχουν σε κάποιο αγώνισμα έστω και μόνο 2 συμμετοχές, είτε μονό είτε διπλό ή μεικτό διεξάγεται κανονικά η αναμέτρηση και βαθμολογούνται οι συμμετέχοντες με βάση την τροποποιημένη βαθμολογία του πίνακα παρακάτω.

 Στα Περιφερειακά Προκριματικά Πρωταθλήματα συμπληρώνεται το ειδικό φύλλο αγώνα και στη συνέχεια το υπογράφουν οι αθλητές και ο Επιδιαιτητής.

  2.4.2        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

 Η πρόκριση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα θα γίνεται μέσω των δύο (2) Περιφερειακών Προκριματικών Πρωταθλημάτων.

 Από κάθε Περιφέρεια θα προκρίνεται συγκεκριμένος αριθμός αθλητών με βάση την βαθμολογία που συγκέντρωσαν οι αθλητές της και την τελική κατάταξη που πέτυχαν στο τελευταίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθηκε, σε κάθε ηλικιακή κατηγορία για κάθε αγώνισμα ξεχωριστά.

               Επιπλέον πρόκριση θα δίνεται στους 4 πρώτους των Απλών και στα 2 πρώτα ζευγάρια των Διπλών και του Μικτού του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της προηγούμενης χρονιάς. Στη περίπτωση που το δικαίωμα αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον αθλητή θα μεταβιβάζεται στην Περιφέρεια που ανήκει.

               Στην ηλικιακή κατηγορία U -11 διοργανώνονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα Βορρά – Νότου μόνο στο αγώνισμα του απλού. Οι νικητές (μετάλλια) αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο U -13.

               Στην ηλικιακή κατηγορία U -13 διοργανώνονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα Βορρά – Νότου με δικαίωμα συμμετοχής  μόνο σε δύο αγωνίσματα από τα τρία.

Οι συμμετοχές των αθλητών στα σχήματα των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων (με εξαίρεση τις ηλικιακές κατηγορίες κάτω των 11 και κάτω των 13 ετών) έχει ως εξής:

 

Απλά : 32 Συμμετοχές.

 28 Συμμετοχές από τις Περιφέρειες & 4 συμμετοχές από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της προηγούμενης χρονιάς. 

 

1η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

8 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

2η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

6 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

3η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

5 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

4η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

4 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

5η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

3 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

2 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 

            Διπλά & Μικτό : 16 Συμμετοχές.

 14 Συμμετοχές από τις Περιφέρειες και 2 συμμετοχές από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της προηγούμενης χρονιάς.

 

1η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

4 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

2η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

3 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

3η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

3 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

4η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

2 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

5η

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

1 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

1 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 

            Όταν μία Περιφέρεια δηλώσει μικρότερο αριθμό αθλητών απ’ ότι δικαιούται τότε οι επιπλέων συμμετοχές θα δίνονται από την Τεχνική Επιτροπή ως Wild Card.

            Όταν μία Περιφέρεια δεν διοργανώσει κάποιο Πρωτάθλημα οι θέσεις που αντιστοιχούν σ’ αυτή μεταφέρονται στην Περιφέρεια που μετακινείται, αν δεν υπάρχουν μετακινούμενοι αθλητές τότε οι θέσεις θα δίνονται ως Wild Card.

            Όταν μία Περιφέρεια δεν συμμετείχε σε κάποιο αγώνισμα στο τελευταίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και άρα δεν έχει βαθμολογία, αλλά διοργανώσει κατά τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο Περιφερειακό Προκριματικό Πρωτάθλημα τότε αποκτά δικαίωμα για μια απευθείας συμμετοχή συν τις συμμετοχές μέσω Wild Card.

            Όταν δύο αθλητές-τριες από διαφορετική περιφέρεια σχηματίσουν ζευγάρι και αποκτήσουν  δικαίωμα συμμετοχής (κατακτώντας 1η ή 2η θέση στα Διπλά ή Μικτό) στο  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  και την επόμενη χρονιά πάψουν  να είναι ζευγάρι το δικαίωμα  συμμετοχής θα δίνεται στις Περιφέρειές τους ως Wild Card.

         Για τον καθορισμό της Wild Card θα λαμβάνονται υπ’ όψη ιεραρχικά κατά αύξουσα σειρά σημαντικότητας ότι εκπληρώνεται κάποιο από τα παρακάτω  κριτήρια:

  1. 1.      Αθλητής-τρια που τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε μέλος Εθνικής Ομάδας.
  2. 2.      Στον αθλητή­-τρια ή στο ζευγάρι που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία και αγώνισμα.
  3. 3.      Στον αθλητή-τρια ή στο ζευγάρι που συγκεντρώνει την υψηλότερη Σ.Β. (Συνολική Βαθμολογία) στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία και αγώνισμα.
  4. 4.      Στον αθλητή-τρια που συγκεντρώνει την υψηλότερη Σ.Β. στο αγώνισμα του απλού.
  5. 5.      Αν σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ισοψηφία τότε γίνεται κλήρωση.
  6. 6.      Η ίδια διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση ισοβαθμίας και στις Περιφέρειες.
  7. 7.      Σε περίπτωση που δεν δηλωθούν αθλητές – τριες από κάποιο σωματείο στο συγκεκριμένο αγώνισμα αντικαθίστανται από τους επόμενους της Περιφερειακής βαθμολογίας.

 

Για την τοποθέτηση των αθλητών που προκρίθηκαν στο σχήμα των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων 2013-2014 κάθε ηλικιακής κατηγορίας θα ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς,  η βαθμολογία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 2013 + των δύο Περιφερειακών Προκριματικών Πρωταθλημάτων 2013 - 2014 δια 2 (δύο) στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, για το αντίστοιχο αγώνισμα.

  Όταν ένας αθλητής αλλάξει ηλικιακή κατηγορία τότε στο νέο Πανελλήνιο που θα συμμετάσχει θα δύναται να μεταφέρει το 70% της βαθμολογίας που έχει  από το προηγούμενο και μόνο αυτό άσχετα αν έχει συμμετοχή και βαθμολογία στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα από την προηγούμενη χρονιά.

Όταν ένας αθλητής όντας μικρότερος ηλικιακά έχει πάρει πρόκριση και μετέχει και στο πρωτάθλημα της παραπάνω κατηγορίας προκειμένου να τοποθετηθεί στο ταμπλό παίρνει το 50% από την βαθμολογία της κατηγορίας που ανήκει ηλικιακά.

 2.4.3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ  ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

 Κάθε αθλητής-τρια έχει δικαίωμα συμμετοχής σε δύο από τα τρία αγωνίσματα σε κάθε Πρωτάθλημα, στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία, σύμφωνα με το άρθρο 2.2 και 2.4.2 του παραπάνω Αγωνιστικού Σχεδιασμού καθώς και σύμφωνα με όσα προβλέπει  η προκήρυξη του κάθε Πρωταθλήματος.

Μόνο στα OPEN μπορεί η Τεχνική επιτροπή να ορίσει διαφορετικά.

2.5. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

2.5.1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 (αναλόγως της σύνθεσης συμμετοχών αθλητών- τριών του σχήματος αγώνων)

 

Νικητές, τριες

64άρη

32άρη

16άρη

8άρη

4άρη

1ος

    30 Βαθμοί

     30 Βαθμοί

   30 Βαθμοί

30 Βαθμοί

   30 Βαθμοί

2ος

25    «»

25    «»

20      «»

   15    «»

10      «»

3ος-4ος

20    «»

20    «»

15      «»

8      «»

5      «»

5ος-8ος

15    «»

15    «»

8        «»

3      «»

 

9ος-16ος

10    «»

8    «»

3        «»

 

 

17ος-32ος

8      «»

5      «»

 

 

 

33ος-64ος

5       «»

 

 

 

 

65Ος- 128Ος

3       «»

 

 

 

 

129Ος- 256Ος

1      «»

 

 

 

 

 

Η παραπάνω βαθμολογία ισχύει ακέραια για τα αγωνίσματα των απλών. Στα αγωνίσματα των διπλών και μεικτών, για την ίδια κατάταξη, την συνολική βαθμολογία τη μοιράζονται 50% + 50% και οι δύο αθλητές (π.χ. οι πρώτοι νικητές στο διπλό ανδρών, θα πάρουν από 15  βαθμούς κ.ο.κ.).

            Δημιουργείται ranking list για πού θα συμπεριλαμβάνει το άθροισμα της Συνολικής Βαθμολογίας των τεσσάρων τελευταίων χρόνων των ατομικών πρωταθλημάτων που συμμετείχε ο αθλητής, τρια, ανά αγώνισμα, για να εξεταστεί η πιθανότητα εφαρμογής της.

2.5.3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

ΚΥΡΙΩΣ  ΣΧΗΜΑ

ΚΥΡΙΩΣ  ΣΧΗΜΑ

ΑΠΛΑ

 

1η           Θέση    100    Βαθμοί

2η           Θέση      80     «»

3η – 4η   Θέση      70     «»

5η - 8η   Θέση      50     «»

9η– 16η    Θέση     30     «»

17η– 32η  Θέση    20     «» 

33η– 64η  Θέση    10     «» 

ΔΙΠΛΑ  & ΜΙΚΤΟ

 

1η             Θέση       50    Βαθμοί /αθλητή, τρια 

2η             Θέση       40             «»

3η – 4η     Θέση       35             «»

5η - 8η     Θέση       25             «»

9η– 16η     Θέση       15            «»

17η– 32η   Θέση       10            «»

 

 

 Οι παραπάνω βαθμολογίες αφορούν την βαθμολογία που παίρνει ο κάθε ένας αθλητής- αθλήτρια ανά αγώνισμα που συμμετέχει.

            Μετά την λήξη των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων θα ανακοινώνεται η Βαθμολογία και η κατάταξη των Περιφερειών σε κάθε αγώνισμα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες ξεχωριστά.

 

 

2.5.5. ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

   Μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού έτους, η ΕΟΦΣΑ εκδίδει το τελικό συνολικό πίνακα-άθροισμα βαθμολογιών των σωματείων που συγκέντρωσαν από:

 

   I. Την βαθμολογία των Περιφερειακών  Προκριματικών Πρωταθλημάτων διαιρούμενο δια 2(δύο).

  II. Tην βαθμολογία των Πανελλήνιων  Πρωταθλημάτων.

 III.Την βαθμολογία των  Ομαδικών Πρωταθλημάτων Εφήβων.

  IV. Tην βαθμολογία των Πανελληνίων Ομαδικών  Πρωταθλημάτων.

   V. Την συνολική βαθμολογία όλων των παραπάνω.

 3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

 3.1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

  Διεξάγεται το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα διαβαθμισμένο στις αντίστοιχες  Εθνικές κατηγορίες (Α1΄,  Α2΄,  Β΄).

Ο αριθμός των ομάδων στην Α1΄ Εθνική κατηγορία ορίζεται σε 12.

Ο αριθμός των ομάδων στην Α2΄ Εθνική κατηγορία ορίζεται σε 16.

Ο αριθμός των ομάδων της Β΄ Εθνικής κατηγορίας καθορίζεται μετά τη λήξη των δηλώσεων συμμετοχής ανά περιφέρεια.

Στα ομαδικά πρωταθλήματα δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο αθλητές-τριες ηλικιακής κατηγορίας U -15 και πάνω.

Ορίζεται στην προκήρυξη αγώνων  από την τεχνική επιτροπή το παράβολο συμμετοχής

3.1.1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

   3.1.1.1.  Α1΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. 

   Η επιλογή του συστήματος κλήρωσης, διαμόρφωσης και διεξαγωγής των ομίλων θα ανακοινώνεται μετά την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής των σωματείων, από την τεχνική επιτροπή της Ε.Ο.Φ.Σ.Α.

   Στο Πρωτάθλημα της Α1΄ Εθνικής κατηγορίας 2013-2014, τα 2 τελευταία   Σωματεία υποβιβάζονται  στην Α2΄ Εθνική και αντίστοιχα τα 2 πρώτα Σωματεία από την Α2΄ Εθνική κατηγορία, ανεβαίνουν στην Α1΄ Εθνική.

    Κάθε Σωματείο δηλώνει γραπτώς την συμμετοχή του σε ειδική έντυπη φόρμα, μετά από πρόσκληση της Ε.Ο.Φ.Σ.Α., ενώ σωματείο που δε συμμετέχει αυτόματα υποβιβάζεται στην παρακάτω κατηγορία.

     3.1.1.2.    Α2΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.

       Η επιλογή του συστήματος κλήρωσης και διαμόρφωσης των ομίλων θα ανακοινώνεται μετά την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής των σωματείων, από την τεχνική επιτροπή της Ε.Ο.Φ.Σ.Α.

      Από την Α2΄ Εθνική κατηγορία, τα 4 τελευταία Σωματεία πέφτουν στην Β΄ Εθνική κατηγορία και τα 2 πρώτα ανεβαίνουν στην Α1΄ Εθνική κατηγορία.

     Για  το Πρωτάθλημα της Α2΄ Εθνικής κατηγορίας 2013 - 2014, θα συμμετάσχουν 16 Σωματεία και από αυτά τα 4 τελευταία Σωματεία πέφτουν στην Β΄ Εθνική κατηγορία και αντίστοιχα τα 2 πρώτα Σωματεία ανεβαίνουν στην Α1΄ Εθνική κατηγορία.

    Κάθε Σωματείο δηλώνει γραπτώς την συμμετοχή του σε ειδική έντυπη φόρμα, μετά από πρόσκληση της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. ενώ σωματείο που δε συμμετέχει αυτόματα υποβιβάζεται στην παρακάτω κατηγορία.

3.1.1.3.          Β΄  ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (αριθμός αναλόγως δηλώσεων συμμετοχής)

    Σε Ομίλους  που καθορίζει η τεχνική επιτροπή με γεωγραφικά κριτήρια, όπου το κάθε Σωματείο αγωνίζεται ένας εναντίον όλων εντός του Ομίλου που καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών.

    Ο αριθμός και ο τρόπος καθορισμού,  των Σωματείων που ανεβαίνουν στην Α2΄ Εθνική κατηγορία θα καθορίζονται και θα διαμορφώνονται από την Τεχνική Επιτροπή αναλόγως του αριθμού συμμετεχόντων Σωματείων στην Β΄ Εθνική, αλλά και των ομάδων που πέφτουν από την Α2΄ Εθνική κατηγορία.

   3. 2. ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ

            Α΄ ΦΑΣΗ: Θα διεξαχθεί σε επίπεδο Περιφερειών.

            Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων θα γίνει σε ομίλους ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών, μετά από απόφαση της τεχνικής επιτροπής.

            Οι συναντήσεις μεταξύ των συλλόγων θα είναι επτά (7), τέσσερεις στα Απλά και τρεις στα Διπλά.

            Ο ελάχιστος αριθμός αθλητών-τριών 3-3 (τρία αγόρια & τρία κορίτσια). Ελάχιστος δε αριθμός σωματείων είναι τα τέσσερα σωματεία.

            Δικαίωμα συμμετοχής έχουν oι αθλητές με μητρώο που γεννήθηκαν τα έτη 2003 (U-13)  έως και αυτούς που γεννήθηκαν το 1998 (U-17)

       

Β΄ ΦΑΣΗ: Θα διεξαχθεί σε Εθνικό επίπεδο. Θα συμμετέχουν οι 2 πρώτοι σύλλογοι της Α΄ φάσης από κάθε Περιφέρεια.

   3.3. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 

    Κάθε Σωματείο δηλώνει γραπτώς την συμμετοχή του, μετά από πρόσκληση της ΕΟΦΣΑ, στα Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα

    Σωματείο το οποίο δεν δηλώνει συμμετοχή, υποβιβάζεται στην παρακάτω Κατηγορία, δίχως να παίρνει την Βαθμολογία που του αντιστοιχεί στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα.

    Σε περίπτωση διεξαγωγής Β΄ φάσης τα αποτελέσματα της Α΄ Φάσης (προκριματικοί) μεταξύ των σωματείων ισχύουν για την επόμενη φάση. 

    Όποιο σωματείο δε συμμετέχει σε αναμέτρηση του ομίλου του δίχως να τελειώσουν οι αγώνες στο συγκεκριμένο όμιλο θα παίρνει 0 (μηδέν) βαθμούς για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση και το σκορ θα αναγράφεται ως 5-0 και 21-0, 21-0, ανά αγώνισμα.

    Επίσης, το Σωματείο το οποίο έχει δηλώσει συμμετοχή και δεν συμμετέχει υποβιβάζεται και καταβάλει σχετικό πρόστιμο, ή τιμωρείται με στέρηση βαθμών,  σύμφωνα με τον αγωνιστικό σχεδιασμό και την προκήρυξη των αγώνων

    Η τεχνική επιτροπή ορίζει παράβολο συμμετοχής ανά ομαδικό πρωτάθλημα.

3.4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ, ΤΡΙΩΝ

      Σε όλα τα Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα κάθε αθλητής/-τρια, κάτοχος δελτίου αθλητικής ιδιότητας, έχει δικαίωμα να συμμετέχει το πολύ σε 2από τα 3 αγωνίσματα.

     Ομαδικό Εφήβων: Ως ελάχιστη ηλικία συμμετοχής ορίζεται η ηλικία των  U - 13 ετών   και  μέγιστη η ηλικία τωνU-17 ετών

    Ομαδικό Ανδρών:  Ως ελάχιστη ηλικία συμμετοχής ορίζεται η ηλικία των  U - 15 ετών.

 3.5. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΩΝ

            ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2013 - 2014

 

 

Α1’  ΕΘΝΙΚΗ

 

Α2’  ΕΘΝΙΚΗ

 

     Β’  ΕΘΝΙΚΗ

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ    ΕΦΗΒΩΝ 

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜ/ΓΙΑ

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜ/ΓΙΑ

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜ/ΓΙΑ

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜ/ΓΙΑ

1

1000

1

450

1

200

1

300

2

850

2

425

2

175

2

275

3

750

3

400

3

150

3

250

4

650

4

375

4

125

4

225

5

600

5

350

5

100

5

215

6

550

6

325

6

100

6

200

7

525

7

300

7

100

7

175

8

500

8

275

8

100

8

150

9

475

9

250

9

100

9

125

10

450

10

225

10

100

10

100

11

425

11

200

11

100

11

100

12

425

12

180

12

100

12

100

 

 

13

175

13

100

13

100

 

 

14

 175

14

100

14

100

 

 

15

 175

15

100

15

100

 

 

16

175

16

100

16

100

 

 

 

 

17

100

17

75

 

 

 

 

18

100

18

75

 

 

 

 

19

100

19

 75

 

 

 

 

20

100

20

 75

 

 

 

 

21

100

21

 75

 

 

 

 

22

100

22

 75

 

 

 

 

23

100

23

  75

 

 

 

 

24

100

24

 75

 

 

 

 

25

100

25

 

                 

 

 Η αντίστοιχη παραπάνω Βαθμολογία  στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα, θα ισχύει Τροποποιημένη, μετά από απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής, ανάλογα του αριθμού συμμετοχής των Ομάδων στο συγκεκριμένο Ομαδικό Πρωτάθλημα ανά κατηγορία.

 4.ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 

 4.1.  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

  Διεξαγωγή σχολικών αγώνων μεταξύ μαθητών, τριών Γυμνασίων – Λυκείων – Δημοτικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Η διοργάνωση και επιμέλεια του σχολικού πρωταθλήματος καθώς και αγώνες μεταξύ μαθητών που ακολουθούν το πρόγραμμα Badmintorama θα γίνεται με τη συνεργασία των Επιτροπών Διοίκησης των Περιφερειών,  των Γραφείων Φυσικής Αγωγής ανά Νομό και των οριζόμενων υπεύθυνων της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. σε συνεργασία με την αντίστοιχη επιτροπή της Ε.Ο.Φ.Σ.Α.

5. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

5.1. ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ                

Η Ε.Ο.Φ.Σ.Α τηρεί το μητρώο προπονητών που πληρούν τις νόμιμες από τον αθλητικό νόμο 2725/99 άρθρο 31 προϋποθέσεις. Για το σκοπό αυτό καλούνται τα σωματεία με την έναρξη του Αγωνιστικού Έτους να υποβάλουν στην  Ε.Ο.Φ.Σ.Α σχετικό έγγραφο με το οποίο δηλώνουν τον προπονητή του σωματείου τους και να καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα στην Ε.Ο.Φ.Σ.Α. Η σχέση του σωματείου  με τον προπονητή πρέπει να είναι νομότυπη, να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Αντιπτέρισης  (Π.Ε.Π.Α.) και η Ε.Ο.Φ.Σ.Α διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει τη νομιμότητα των δηλωθέντων στοιχείων.

Η Ε.Ο.Φ.Σ.Α. δύναται να πραγματοποιεί εγκεκριμένα σεμινάρια επιμόρφωσης προπονητών σε συνεργασία με Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκή, Μεσογειακή ή Βαλκανική Ομοσπονδία.

5.2  ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

Η προπονητική ιδιότητα διατηρείται για όλο το ημερολογιακό έτος. Προπονητής που έχει δηλωθεί από σωματείο ότι είναι ο προπονητής του, ή έχει συμμετάσχει ως προπονητής σε αγώνες, εάν διακόψει την εργασιακή σχέση του μ’ αυτό, δεν μπορεί να αποκτήσει την αθλητική ιδιότητα πριν την πάροδο του τρέχοντος αγωνιστικού έτους.

5.3 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Προπονητικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια όλων των επίσημων αγώνων της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. μπορεί να ασκεί μόνο ο νόμιμα δηλωμένος/-οι προπονητής/-ες,  κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή/-τριας, που είναι μέλος της  Πανελλήνιας ΄Ενωσης Προπονητών Αντιπτέρισης (Π.Ε.Π.Α.) και κανένας άλλος. Η άσκηση επαγγέλματος προπονητή αντιπτέρισης θα πρέπει να διέπεται και από τις τροποποιήσεις που επήρθαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 75 του Νόμου 3057/02

5.4. ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σωματεία που δεν δηλώνουν προπονητή στην Ε.Ο.Φ.Σ.Α, δεν μπορούν να συμμετέχουν στους αγώνες της και οι δηλώσεις συμμετοχής τους αυτόματα απορρίπτονται.

6. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

6.1. ΜΗΤΡΩΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

     Η Ε.Ο.Φ.Σ.Α τηρεί το μητρώο διαιτητών-κριτών. Για το σκοπό αυτό η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (Κ.Ε.Δ.), καταρτίζει, τηρεί και ενημερώνει το σχετικό μητρώο σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο 2725/99 και τους κανονισμούς της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. και όσα ορίζει η αθλητική νομοθεσία.

6.2. ΔΗΛΩΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

    Οι διαιτητές-κριτές υποβάλουν στην ΕΟΦΣΑ – Κ.Ε.Δ.  ετήσια δήλωση ότι επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα ως διαιτητές – κριτές για το τρέχον έτος. Οι διαιτητές - κριτές που υπέβαλλαν σχετική αίτηση στη Κ.Ε.Δ. δια της Ε.Ο.Φ.Σ.Α, διατηρούν την ιδιότητα του διαιτητή – κριτή καθ’ όλο το αγωνιστικό έτος και δεν μπορούν να αγωνιστούν σε αγώνες της Ε.Ο.Φ.Σ.Α.

7.  ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

7.1. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ

     Ο αριθμός των σωματείων στα οποία θα χορηγηθούν οδοιπορικά προπονητών θα εξαρτηθεί από την βαθμολογική τους κατάταξη και την έγκριση και υλοποίηση του προϋπολογισμού της Ε.Ο.Φ.Σ.Α από τη Γ.Γ.Α.

7.2. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, ΚΡΙΤΩΝ & ΣΤΕΛΕΧΩΝ

      Η Ε.Ο.Φ.Σ.Α ή τα μέλη οργάνωσης αγώνων και επιμορφωτικών σεμιναρίων, αποζημιώνουν όλα τα άτομα που προσφέρουν υπηρεσία κατά τη διάρκειατων αγώνων, όπως επιδιαιτητή, διαιτητή, κριτή γραμμής, ιατρό, γραμματεία, τεχνικό σύμβουλο και  στελέχη της Ε.Ο.Φ.Σ.Α ή άλλο βοηθητικό προσωπικό, σύμφωνα με τον δηλωθέντα προϋπολογισμό της αντίστοιχης διοργάνωσης, εκδήλωσης.

7.3 ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

    Η Ε.Ο.Φ.Σ.Α δύναται να αποζημιώνει τα σωματεία για έξοδα αγώνων από τη συμμετοχή των αθλητών, τριών ως εξής :

7.3.1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

     Αποζημιώνει οικονομικά στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα τους 8 πρώτους στα μονά και τις τετράδες στα διπλά και μεικτά.  Επίσης  για κάθε ένα (1) έως πέντε (5) αθλητές που πληρούν τον παραπάνω όρο αποζημιώνει και ένα (1) συνοδό, για έξι (6) έως δέκα (10) αθλητές δύο συνοδούς, για πάνω από δέκα (10) αθλητές τρεις συνοδούς. Η αποζημίωση αφορά στο ποσό των 25 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση (έως δύο) και στην αποζημίωση χιλιομετρικής μετακίνησης με το ποσό των 8 λεπτών ανά Χλμ.

      Οι  παραπάνω αποζημιώσεις μπορεί να τροποποιηθούν ή και να ανακληθούν ανάλογα με την  έγκριση και υλοποίηση του προϋπολογισμού της Ε.Ο.Φ.Σ.Α από τη Γ.Γ.Α.

8.      ΓΕΝΙΚΑ

8.1. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

            Την συν διοργάνωση όλων των Πρωταθλημάτων, αναλαμβάνει η ΕΟΦΣΑ, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Περιφερειακές Επιτροπές.

8.2. Η Τεχνική Επιτροπή με αιτιολογημένη απόφαση της μπορεί να προτείνει στο Δ.Σ την αλλαγή - τροποποίηση μέρους του συγκεκριμένου Αγωνιστικού Σχεδιασμού, σύμφωνα πάντα με τις νόμιμες αθλητικές διατάξεις, το καταστατικό και τους εσωτερικούς κανονισμούς της Ε.Ο.Φ.Σ.Α.. Θα εξεταστεί η εφαρμογή ranking στη βαθμολογία της τελευταίας τετραετίας ανά ηλικιακή κατηγορία στο σύνολο των ατομικών πρωταθλημάτων που συμμετείχαν οι αθλητές, τριες.

8.3. Τα υπόλοιπα θέματα όλων των Πρωταθλημάτων (Ατομικών & Ομαδικών) και Τουρνουά (Ανάπτυξης, OPEN & Διεθνών) που διοργανώνει η Ε.Ο.Φ.Σ.Α ορίζονται ρητώς από την αντίστοιχη προκήρυξη των αγώνων.

8.4. Για θέματα που δεν μπόρεσαν να  προβλεφθούν στο παρόντα Αγωνιστικό Σχεδιασμό και δεν αναφέρονται στην προκήρυξη των αγώνων θα αποφασίζει η Τεχνική Επιτροπή ή ο Επιδιαιτητής των αγώνων σύμφωνα με τα ισχύοντα στις διεθνείς διοργανώσεις και κανονισμούς._